Jeszcze jeden serwis o PHP

Temat: Jak to jest z tymi limfocytami i neutrocytami?
... i obniżona neutrocytów - 18,9 %. Patrzac dla normy dla dorosłych mozna spodziewac się najgorszego. Znalazłam na szczescie normy dla dzieci i tylko nieznacznie przekracza granice. Monocyty też nieznacznie odbiegaja od...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,632,34054306,34054306,Jak_to_jest_z_tymi_limfocytami_i_neutrocytami_.html



Temat: obniżone leukocyty
obniżone leukocyty robilismy synowi badania i w morfologii wyszło nieprawidłowo: Krwinki białe (WBC) G/l 3,7 (4,50 - 13,50) % neutrocytów % 35,5 (40,0 - 60,0) liczba neutrocytów G/l 1,3 (1,5 - 8,8) RDW-CV % 14,7...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,93973152,93973152,obnizone_leukocyty.html


Temat: rozmaz u 2,5 latka - nie wiem czy się martwić...
czy crp spada. Oto wyniki. Leukocyty 7.03 (norma 4.5-13) rbc 4.88 HEMOG 12.3 PLT 524 (NORMA DO 440 ALE krew pobierana z palca) Rozmaz mikroskopowy. neutrocyty 18% eozynocyty 6% basocyty 2% limfocyty 73% monocyty 1% CRP 11.52 Dziecko nie gorączkuje. Jest żywe. Dobrze je. Pani doktor czy takie obniżenie neutrocytów w czasie leczenia inf bakteryjnej augmentinem jest możliwe? Moja znajoma pielęgnierka straszy...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,104333229,104333229,rozmaz_u_2_5_latka_nie_wiem_czy_sie_martwic_.html


Temat: prosze o interpretację wyników morfologii
0,07 % neutrocytów - 36,6 % limfocytów - 50,8 % monocytów - 8,1 % eozynocytów - 3,8 % bazocytów - 0,7 Wzór odsetkowy leukocytów (K) - Neutrocyty - 26,7 % -...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,96238565,96238565,prosze_o_interpretacje_wynikow_morfologii.html


Temat: mononukleoza a szczepienia
mononukleoza a szczepienia Witam! Mój syn najprawdopodobniej (czekamy na wyniki badań) na ok 2 miesiące przed szczepieniem odra, świnka, różyczka przechodził mononukleozę (obniżone neutrocyty, podwyższone próby wątrobowe, miał nawet przez pewien...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,100040604,100040604,mononukleoza_a_szczepienia.html


Temat: wyniki morfologi - zelazo juz ok ale
27,2 MCHC: 34 RDW: 14,3 płytki krwi: 208 MPV: 11,3 Neutrocyty: 2.02 limfocyty: 375 monocyty: 0,71 eozynocyty: 044 bazocyty: 0,03 % neurocytow: 291 % limfocytow: 54 % monocytow: 10,2 % eozynocytow:...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,80660083,80660083,wyniki_morfologi_zelazo_juz_ok_ale.html


Temat: co oznacza obnizone MCV i MCH u niemowlaka???
co oznacza obnizone MCV i MCH u niemowlaka??? Zrobiłam morfologię krwi i zawsze córcia ma obnoiżone MCV i MCH, a hemoglobina w normie (tak było w marcu i maju jak robiłam ... - MCH - 26,4 - MCHC- 34,8 - RDW - 13,2 - płytki krwi - 258 - MPV - 11,5 - Neutrocyty - 2,3 - Limfocyty -7,45 - Monocyty - 0,64 - Eozynocyty - 0,63 - Bazocyty - 0,05 % neutrocytów - 20,7 % limfocytów - 67,3 % monocytów - 5,8 % eozynocytów - 5,7 % bazocytów - 0,5 Wzór odsetkowy leukocytów (K) - Neutrocyty - 17,8 % - Eozynocyty - 3,7 % - Monocyty - 5,6 % - Limfocyty - 72 % - bazonocyty - 0,9 %
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,83508205,83508205,co_oznacza_obnizone_MCV_i_MCH_u_niemowlaka_.html


Temat: Obniżona wartość krwinek białych.
Obniżona wartość krwinek białych. Witam, po przebytej anginie ropnej pediatra zleciła badania kontrolne morfologi i moczu u mojego dwuletniego synka. Badanie było wykonane ok 3 tyg. po chorobie. Badanie moczu w normie. Natomiast w morfologi były odchylenia: Krwinki białe 5,2 G/l norma 5,5-15,5 MPV 11,2 fl norma 8-11 % neutrocytów 29 norma 35-55, pozostałe wyniki w normie, także żelazo. Powtórne badanie po 2 miesiącach: Krwinki białe 4,94 Krwinki czerwone 5,28 T/l norma 3,4-5,2 % neutrocytów 22,1 % monocytów 7,1 norma 2-7 liczba neutrocytów 1,09 G/l norma 1,5-8,5 CRP (s) 0,3 mg/l przy normie...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,67174562,67174562,Obnizona_wartosc_krwinek_bialych_.html


Temat: Bardzo duża ilość leukocytów w krwi obwodowej.
Bez przesady nie masz aż tak bardzo podwyższonych białych krwinek żeby od razu wpadać w panikę Podwyższone tak leukocyty często świadczą o stanie zapalnym tym bardziej że masz znacznie obniżone limfocyty i jeszcze podwyższone neutrocyty, ale lepiej sie skontaktować z lekarzem. Ja byłam tydzień po przeziębieniu i miałam podobne wyniki tyle , że jestem w ciąży 22tyg Jak zasłabłaś to może ciąża?...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,102434751,102434751,Bardzo_duza_ilosc_leukocytow_w_krwi_obwodowej_.html


Temat: Terapia hormonalna a leukocytoza
Terapia hormonalna a leukocytoza Witajcie! Ze względu na drobne zaburzenia hormonalne (obniżony poziom estradiolu i podwyższony testoronu) endokrynolog przepisała mi w styczniu Progynovę i Verospiron. Niestety, robiąc ostatnio badanie krwi zauważyłam u siebie znacznie podwyższoną liczbę leukocytów (15 tys/ul), a dokladnie neutrocytów (prawie 12 tys/ul). Wczesniej tak nie bylo. Jestem zupełnie zdrowa (żadnej grypy, zakażeń, ran, ciąży, ani innych tego typu historii),...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,60158097,60158097,Terapia_hormonalna_a_leukocytoza.html


Temat: Kto się zna na wynikach krwi?
7.03 (norma 4.5-13) rbc 4.88 HEMOG 12.3 PLT 524 (NORMA DO 440 ALE krew pobierana z palca) Rozmaz mikroskopowy. neutrocyty 18% eozynocyty 6% basocyty 2% limfocyty 73% monocyty 1% CRP 11.52 Dziecko nie gorączkuje. Jest żywe. Dobrze je. Nie wiecie przypadkiem czy takie obniżenie neutrocytów w czasie leczenia inf bakteryjnej augmentinem jest możliwe? Moja znajoma pielęgnierka straszy mnie białaczką, choć pediatra twierdzi...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,43618,104333295,104333295,Kto_sie_zna_na_wynikach_krwi_.html


Temat: Kochani pomóżcie mojemu dwulatkowi :(
Mały dziś miał badania krwi, z morfologii wychodzi stan zapalny bo leukocyty wartośc 14 i w rozmazie limfocyty aż 64 % i druga wartość limfocytów 9,4 (norma do 5 ) neutrocyty w rozmazie obniżone z kolei bo 24. Alat 73, aspat 78, do tego fosfataza alkaliczna 294 kiedy norma to 150. Załamani ejstesmy a lekarze strajkuja, miesiąc już trwa ta obawa,tymbardziej,że boimy...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,26140,62269591,62269591,Kochani_pomozcie_mojemu_dwulatkowi_.html


Temat: Informacja dla Gaba36 i nie tylko
... IgG, żeby można mówić o CMV wrodzonej (w wieku 11 miesięcy - IgG - 45, a IgM - ujemne); 2. Podwyższone limfocyty i obniżone neutrocyty w rozmazie w wieku 2 lat...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,30315,78627169,78627169,Informacja_dla_Gaba36_i_nie_tylko.html


Temat: Lekarz w Trójmieście
... neutrocyty w rozmazie obniżone z kolei bo 24. Alat 73, aspat 78, do tego fosfataza alkaliczna 294 kiedy norma to 150. Załamani ejstesmy a lekarze strajkuja, miesiąc już trwa ta obawa,tymbardziej,że...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,690,62146509,62146509,Lekarz_w_Trojmiescie.html


Temat: wyniki krwi
... to nic nie znaczy - dla ogólnego spokoju. Ciekawe co oznaczają obniżone neutrocyty tak wogóle... Bo limfocyty to chyba przy infekcjach. Zresztą nieważne. Dzięki za odpowiedź i - POZDRAWIAM!!! :)
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,87329688,87329688,wyniki_krwi.html


Temat: wyniki badań
wyniki badań O czym świadczy białkomocz , przy prawidłowej kreatyninie i moczniku w Dobowej Zbiórce Moczu. Obniżona celuroplazmina w surowicy, przy prawidłowym (w dolnej normie) poziomie miedzi? Podwyższony poziom (nieznacznie) erytrocytów, hemoglobiny, hematokrytu, neutrocytów, cholesterolu HDL , obnizony poziom limfocytów - 22 przy normie od 25, monocytów 2% przy normie od trzech. CRP , OB w normie, rozmaz - manualnie - wszystko...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,76281903,76281903,wyniki_badan.html


Temat: prosze o pomoc w interpretacji
No coz po pierwsze nie porownuj wynikow dzicka 2-letniego do swoich. Dzieci w zaleznosci od przedzialu wiekowego maja rozne normy...Dzieci w wieku 2-6 lat limfocyty 40-60%, a neutrocyty 35-55%. A druga ... neutropenia (obnizone neutrocyty) jest stwierdzana ponizej 15% a wiec troszke ci jeszcze brakuje. Mysle ze troszke dramatyzujesz i nie potrzebnie dopatrujesz sie czegos w tych wynikach. lekarz by pewnie na to nawet uwagi nie zwrocil. A tak na prawde norm nie nalezy brac doslownie, gdyz nieznaczne obnizenie lub ich przekroczenie jeszcze o niczym nie swiadczy. Jezeli po przeczytaniu tego nadal bedziesz mniala...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,9294332,9294332,prosze_o_pomoc_w_interpretacji.html


Temat: Co ozn Lymphocistis neutropenia - ????????
Szkoda, że nie napisałaś całej morfologii. Neutropenia - obniżony poziom neutrocytów, a drugie - myślę, że chodzi o limphocytosis - to podwyższony poziom limfocytów. Mogą być wynikiem infekcji wirusowej ( wysypka)....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,26463823,26463823,Co_ozn_Lymphocistis_neutropenia_.html


Temat: POMOCY-LEUKOCYTY!!!!!!!!!!!?????????????
Ważny jest rozmaz krwi , taki oglądany przez laborantkę pod mikroskopem , mówi się na niego rozmaz ręczny , wtedy widać , która z frakcji uległa obnizeniu , limfocyty czy neutrocyty , podczas infekcji może występować obniżenie leukocytów . Czy Twój syn dostaje antybiotyk?Czy ma powiększone węzły chłonne ,zapewne jest pod konteolą lekarza , sprawa jest na pewno do obserwacji , po...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,7613495,7613495,POMOCY_LEUKOCYTY_.html


Temat: Normy w rozmazie krwi dla 3,5 latka
w przedziale wiekowym 2-6 lat normy sa takie : neutrocyty 35-55 (zwane granulocytami) limfocyty 40-60 (u dzieci do lat 4 moga byc fizjologicznie podwyzszone); monocyty 2-7; eozynocyty 1-5; bazocyty 0-1. moze troszke sa obnizone granulocyty ale to na prawde nic jeszcze nie znaczy, tym bardziej ze u dzieci w tym wieku moze byc wiecej limfocytow.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,11718167,11718167,Normy_w_rozmazie_krwi_dla_3_5_latka.html


Temat: Cytomegalia u dziecka - bardzo prosze o radę
... (córcia ma 2 lata 4 m-ce). Oto wyniki: - limfocyty 69% (podwyższone); - neutrocyty 24,6% (obniżone); - neutrocyty 1,60 10^3/ul (obniżone); - CMV IgM 0,70 (wynik wątpliwy); - CMV IgG 37...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,77225202,77225202,Cytomegalia_u_dziecka_bardzo_prosze_o_rade.html


Temat: badanie krwi
badanie krwi która wie, co oznacza obniżony poziom neutrocytów i podwyższony limfocytów? u dorosłego. reszta wyników w normie. jutro idę do lekarza, ale ciekawa jestem już teraz..
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,91492701,91492701,badanie_krwi.html


Temat: morfologia-raz jeszcze
... stany zapalne miejscowe i uogólnione niektóre choroby zakaźne choroby nowotworowe zatrucia, urazy, stan po operacji niektóre białaczki leki - adrenalina, hormony sterydowe, związki litu nałogowe palenie papierosów Wartości obniżone Spadek ilości...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,28169682,28169682,morfologia_raz_jeszcze.html


Temat: Mam pierwsze wyniki-morfologia-pomóżcie ;-( ?
Mam pierwsze wyniki-morfologia-pomóżcie ;-( ? Wszystko ok, oprocz limfocytów i neutrocytów. Limfocyty ilościowo na dolnej granicy = 1,4 ( norma 1 - 5) a procentowo za niskie = 18,1% ( norma 20-45%) Neutrocyty ilościowo ok = 5,9 ( norma 1,8 - 7,7) a procentowo za wysoko = 77% ( norma 45 - 70%) Szukam w necie i szukam powodów mojego pozytywnego wyniku dedimerów ( które wskazują na mikrozakrzepy we krwi). Jest jakiś związek? Te limfocyty wskazuja na anemie, ew. obnizona odpornosc, przebyte jakis uraz itp. Neutrocyty wskazuja na stan zapalny miejcowy lub ogólny, ew. problemy z nerkami czy krązeniem. Ale, oto co dokładnie znalazłam: Neutrocyty (NEUT) - ich zwiększenie obserwujemy w zakażeniach miejscowych i ogólnych, chorobach nowotworowych, hematologicznych, po urazach, krwotokach, zawałach, w chorobach metabolicznych, u palaczy oraz u kobiet w trzecim trymestrze ciąży. Neutrocyty, NEUT ) - są to najliczniejsze komórki spośród wszystkich leukocytów. Główną ich rolą jest obrona organizmu przed zakażeniami. Zwiększenie ich ... osób palących papierosów. Fizjologicznie do wzrostu poziomu neutrocytów dochodzi u kobiet w trzecim trymestrze ciąży. Leukocyty - ich spadek (pancytopenię) może wywołać stosowanie kortykosterydów, a także ciężkie zakażenia wirusowe. Pancytopenia -...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,39386,61330936,61330936,Mam_pierwsze_wyniki_morfologia_pomozcie_.html